• Print
 • + Del Side

PRESSEMEDDELELSE: Bille August vender tilbage til Fyn med ny dansk storfilm

FilmFyn kan i dag offentliggøre, at Bille August endnu engang har kastet sin kærlighed på fynske locations og vender tilbage med KYSSET, som er et stort anlagt romantisk drama med Esben Smed og Clara Rosager i hovedrollerne samt Lars Mikkelsen, David Dencik og Rosalinde Mynster i de øvrige bærende roller.

Man kan ikke beskylde Bille August for at hvile på laurbærrene. Efter premieren forrige uge på Karen Blixen-filmen PAGTEN, er han allerede klar til at kaste sig over et nyt kæmpe filmprojekt.

Storfilmen KYSSET er et romantisk dansk relationsdrama frit efter den østrigske forfatter Stefan Zweigs roman ’Ungeduld des Herzen’, fra 1939 som Bille August selv har ført pennen på og omskrevet til danske forhold.

KYSSET produceres af Nordisk Film Production og optages på Fyn og i Ungarn i perioden fra 30. august til 22. oktober.

Dermed er det 5. gang Bille August optager film på Fyn, og FilmFyns direktør Klaus Hansen glæder sig over udsigten til endnu en storfilm fra Fyn. Han udtaler:

– Vi er stolte af, at Fyn også er attraktiv for de helt store højbudget periodefilm som KYSSET her. Det er en cadeau til både de produktionsmæssige og locationmæssige ressourcer i FilmFyns ejerkommuner. Vi har bl.a. her intet mindre end 123 slotte og herregårde, og det er altså flere af dem, som Bille August denne gang har kastet sin kærlighed på. 

Handlingen

Danmark, 1913. Rygterne om en snarlig verdenskrig høres som et ekko op gennem Europa. Anton Abildgaard er en nobel og pligtopfyldende ung mand, hvis højeste prioritet er at afslutte sin officersuddannelse i kavaleriet med ære. Det bliver en skæbnesvanger aften, da han bliver inviteret til bal hos den lokale Baron Løvenskjold. Anton byder intetanende husets smukke datter Edith op til dans, men da det viser sig at hun er lam efter en tragisk rideulykke, rammes den unge løjtnant af skyldfølelse over at have sat pigen i forlegenhed. Han får stor medlidenhed med hende, mens hun forelsker sig brændende i ham. Medynk og stolthed gør dog, at Anton ikke kan være ærlig overfor hende, og i sine forsøg på at gøre det rigtige, graver han sig dybere ned i et uoverskueligt net af løfter og løgne. Imens rykker krigen med faste taktslag tættere på og truer med at besegle Anton og Ediths fælles skæbne for altid…

KYSSET er en både storslået og intim skæbnefortælling om gode mennesker på afveje, et studie i kærlighedens sande væsen og selvopofrelsens kunst. Med første verdenskrig som frygtindgydende bagtæppe foldes en dramatisk og usædvanlig kærlighedshistorie ud, der kredser om spørgsmålet: Kan medlidenhed være ægte kærlighed?

En gammel drøm

For Bille August betyder indspilningen af KYSSET en stor drøm, der nu går i opfyldelse. Oprindelig var projektet tiltænkt som en international film, og først nu – en del år efter – har det været muligt at realisere projektet som en dansk film. Han udtaler:

– KYSSET, som jeg i mange år har drømt om at realisere, er en af de smukkeste og mest usædvanlige kærlighedshistorier nogensinde fortalt. Udover den unikke kærlighedshistorie,  er dens underliggende tema om medlidenhed og hjertets godhed, vigtig at fortælle i en tid, hvor mobning og udstødelse desværre er blevet en del af vores hverdag. Den enestående historie blotlægger nogle ukendte sider af den menneskelige psyke og berører en række eviggyldige moralske problemstillinger indrammet i en bevægende, intim fortælling om to forslåede unge menneskers møde i livet.

Bille August og Esben Smed genforenes

Til KYSSET genforenes Bille August med Esben Smed, der skal spille Anton og som også spillede titelrollen i Bille August succesfulde og kritikerroste filmatisering af Lykke-Per fra 2018. Esben Smed har de senere år haft stor succes både på film, tv og teatret, bl.a. som den tilfangetagne danske fotograf Daniel Rye i filmen Ser du månen Daniel, den kriminelle Nicki i alle tre sæsoner af dramaserien Bedrag på DR 1 og titelrollen som Hamlet på Det Kongelige Teater som tidligere i år sikrede ham en Reumert.

Overfor ham ses stortalentet Clara Rosager fra filmene Journal 64 og Før frosten samt tv-serierne Forhøret på Viaplay og The Rain på Netflix. Og som Ediths godhjertede og omsorgsfulde far, Baron Løvenskjold, ses Lars Mikkelsen, mens David Dencik har en nøglerolle som lægen Dr. Faber. Rosalinde Mynster spiller Ediths smukke kusine Anna, som er årsagen til at Anton i starten vælger at komme tilbage til baronens slot og besøge Edith, og i øvrige roller ses bl.a. Klaus Tilsted Søndergaard, Kurt Dreyer, Henrik Blauner, Lukas Toya, Mikkel Baden-Jensen, Nicolai Dahl Hamilton og Lane Lind.

Holdet bag filmen

Bille August og Nordisk Film Production har et stærkt hold bag kameraet til rådighed. Filmens fotograf bliver Sebastian Blenkov, der bl.a. har været filmfotograf for Anders Thomas Jensen, Lone Scherfig, Pernille Fischer Christensen og Henrik Ruben Genz. Jette Lehmann bliver production designer, og filmen klippes af Anne Østerud og Janus Billeskov, som senest bl.a. arbejdede sammen på Thomas Vinterbergs Oscarbelønnede Druk. KYSSET produceres af den garvede Nordisk Film Production-producer Thomas Heinesen, som også stod bag Lykke-Per.

KYSSET har et budget på 33,3 mio. kr. og er støttet af FilmFyn, Det Danske Filminstitut, Det Norske Filminstitut, Nordisk Film og TV Fond, YouSee, Clausen Group og Ungarn Tax Rebate. Filmen distribueres herhjemme af Nordisk Film Distribution.

KYSSET får biografpremiere 18. august 2022.

For yderligere information, kontakt:

Klaus Hansen, FilmFyn, klaus@filmfyn.dk, mobil: 2081 0959

Michael Feder, HAVE, michael@have.dk, mobil: 2243 4942

Fakta om KYSSET

Holdet bag:

 • Produktionsselskab: Nordisk Film Production
 • Instruktør og manuskriptforfatter: Bille August
 • Producer: Thomas Heinesen
 • Fotograf: Sebastian Blenkov
 • Production Designer: Jette Lehmann
 • Klippere: Anne Østerud og Janus Billeskov
 • Komponist: Claus Kilpatrick
 • Caster: Anja Philip
 • Investorer: FilmFyn, Det Danske Filminstitut, Det Norske Filminstitut, Nordisk Film og TV Fond, YouSee, Clausen Group og Ungarn Tax Rebate.
 • Biografdistributør: Nordisk Film Distribution.

Rollelisten:

 • Anton: Esben Smed
 • Edith: Clara Rosager
 • Løvenskjold: Lars Mikkelsen
 • Faber: David Dencik
 • Anna: Rosalinde Mynster
 • Josef: Klaus Tilsted Søndergaard
 • Oberst Krabbe: Kurt Dreyer
 • Hardenberg: Henrik Blauner
 • Oppasser: Nicolai Dahl Hamilton
 • Mølgaard: Lukas Toya
 • Wessel: Mikkel Baden-Jensen
 • Tante Lily: Lane Lind
 • Alma: Lone Rødbroe
 • fl.

FOTO: Esben Smed & Bille August. Kreditering: Rolf Konow