• Print
  • + Del Side

Boltinggaard udvider med Skandinaviens største periodiske kostumesamling

Boltinggaard Gods ved Ringe sikrede i 2019 den kendte danske kostumier Manon Rasmussens imponerende kostumesamling på danske hænder. I en 1000 kvadratmeter totalrenoveret tidligere fårestald, kan film- og tv-produktioner i dag gå på opdagelse i Skandinaviens største periodiske kostumesamling med alskens tilbehør og komplette kostumer fra Middelalderen og frem til 1990’erne.

Ægteparret Nicoline og Peter-Vilhelm Rosenstand sprang ikke på ideen lige med det samme, da daværende direktør i FilmFyn, Bo Damgaard, i 2018 ringede og fortalte om den kendte danske kostumier Manon Rasmussens omfattende kostumesamling. En samling, Manon Rasmussen havde sat til salg på det frie marked, men som ingen danske købere havde meldt sig på endnu – så samlingen var på vej til Spanien, da det spanske firma Peris Costumes var interesseret.

”Selvom vi synes, tanken var vildt spændende, var vi usikre på logistikken og på hele forløbet fra et eventuelt opkøb til ophæng her på Boltinggaard, men vi lod os overtale til en tur over broen for at se samlingen, som Manon Rasmussen opbevarede i kælderen i det gamle DR Byen i Søborg,” fortæller Nicoline Rosenstand.

Derfor tog ægteparret fra Boltinggaard Gods spændte mod Søborg. Da de først mødte Manon Rasmussen og hørte hendes fortællinger om den enorme kostumesamling med titusindvis af kostumer fra Middelalderen, 1700-talllet, 1800-tallet og fra 1920’erne og frem til 1990’erne, var de solgt.

”Vi var der i timevis, hvor Manon fortalte om samlingen, som hun har samlet igennem 50 år som kostumier. Så det er tøj fra 50 års dansk film – et skatkammer af kostumer. Et stykke Danmarkshistorie,” siger Nicoline Rosenstand og fortsætter:

”Det ville være en katastrofe for dansk film, hvis hendes kostumesamling røg til udlandet, og Peter-Vilhelm og jeg blev ret hurtigt enige om, at samlingen med sit historiske aspekt passede perfekt til vores DNA her på Boltinggaard. Samtidig kunne vi godt se, at hvis vi virkelig ville det her med at kunne give et samlet tilbud til filmhold her på Boltinggaard, så ville kostumesamlingen lægge et ekstra lag til vores vision om at kunne tilbyde en så samlet pakke som muligt.”

Stor investering
Ægteparret indgik en aftale om at købe hele samlingen – med både kostumer, tilbehør, stofrester og bøger med fortællinger om samtlige af de film, Manon Rasmussen har været med på – for nogle millioner kroner. Samtidig gik de – med støtte fra Realdania – i gang med at renovere en tidligere fårestald på Boltinggaard, som skulle rumme den omfattende kostumesamling.

”Den totalt renoverede bygning stod færdig i august 2019, så i løbet af efteråret 2019 begyndte vi at hente kostumer fra Søborg og her til Boltinggaard. Det har taget lang tid at få det hele hentet hertil og ikke mindst få det indekseret og hængt op, men nu har vi 1000 meter bøjlestænger fordelt på seks rækker, der når op i fire meters højde,” fortæller Nicoline Rosenstand.

5.000 par ophængte sko
Synet er ganske overvældende, for de 50 komplette kostumer fra Middelalderen, kjoler og jakker fra 1700-tallet og 1800-tallet samt tøj i alle stilarter fra 1920 og frem til 1990’erne fylder godt. Samlingen indeholder for eksempel 2.200 hele sæt kostumer alene fra 1960’erne. Ud over de omkring 10.000 komplette kostumesæt indeholder samlingen natkjoler, badekåber, arbejdstøj, uniformer, bryllupskjoler, pelse og meget mere. Her er 5.000 ophængte par sko, en masse sko i kasser, og så al tilbehøret – fra kufferter til hatte, smykker, seler, kravatter, knapper, hofteholdere, pyntetørklæder og alt muligt andet. Her er både originale og specialfremstillede beklædningsgenstande til såvel voksne som børn og mere specialsyede kostumer som fx 80 uniformer fra tv-serien 1864.

Kostumer fra mere end 100 film
Da Manon Rasmussen er Lars von Triers foretrukne kostumedesigner, indeholder samlingen kostumer fra samtlige af Lars von Triers film, men her er også kostumer fra film som LYKKE-PER, EN KONGELIG AFFÆRE, FLASKEPOST FRA P, TEMPELRIDDERNES SKAT, REMBRANDT, KUN EN PIGE, ØRNEBORGEN og tv-serier som LANDSBYEN og 1864.

”I alt tæller kostumesamlingen kostumer fra mere end 100 film, og efter vi har købt samlingen, har vi modtaget kostumer fra blandt andet MATADOR, som vi bruger til udstilling. Vi har også fået lidt private donationer,” fortæller Nicoline Rosenstand.

Alt er indekseret kronologisk
Samlingen er Skandinaviens største periodiske kostumesamling, og Boltinggaard Gods har gjort et stort arbejde ud af at indeksere de mange kostumer. Alt er indekseret kronologisk og opdelt i damer, herrer og børn.

”Vi får stor ros for, både at have sikret kostumesamlingen på danske hænder, men også for at have gjort kostumerne så lettilgængelige,” siger Nicoline Rosenstand.
Indtil nu har især Nicoline Rosenstand stået for kostumesamlingen, men hun er i gang med at stable et hold af frivillige på benene.

”Her i januar har jeg et møde med en gruppe pensionister, der interesserer sig for tøj – blandt andet nogle pensionerede håndarbejdslærere. Meningen er, at gruppen af frivillige skal hjælpe med at vedligeholde kostumesamlingen”.

Samlingen lejes ud til film- og tv-produktioner. Enkelte teatre har også været forbi, men teaterproduktion er langt hårdere ved kostumerne, da der er flere hurtige skift, så Boltinggaard lejer helst ud til film- og tv-produktioner.

Alt fotograferes inden udlejning
Kostumerne lejes ud til priser fra 50 til 200 kroner pr. genstand pr. måned, og alt gennemfotograferes, inden kostumierer og kostumeassistenter får lov at tage tøjet med.

”På det punkt var Manon meget tydelig og sagde: Sørg for at fotografere alt – så filmproduktionerne husker at levere alt tilbage. For måske låner de skjorter flere steder fra. Vi er også begyndt at skrive et lille mærke med ”B” for Boltinggaard i, for at gøre det endnu nemmere” forklarer Nicoline Rosenstand.

Så mange kostumer stiller krav til opbevaring, og både varme og lys er tilpasset, så kostumerne opbevares bedst muligt. Blandt andet lukkes bygningen helt til, når der ikke er mennesker i den, så kostumerne ikke falmes af sollys. Mange filmselskaber har allerede fundet vej til Boltinggaards kostumesamling. Blandt de seneste produktioner, der har lejet kostumer, er Bille Augusts spillefilm PAGTEN om Karen Blixen, Anders Thomas Jensens RETFÆRDIGHEDENS RYTTERE, Christian Tafdrups BENELUX og tv-serierne BADEHOTELLET og SYGEPLEJESKOLEN.

En stærkere spiller for filmbranchen
Selvom det har været et kæmpe arbejde at få gjort kostumesamlingen klar til udlejning, er Nicoline Rosenstand helt sikker på, at kostumesamlingen giver noget ekstra til Boltinggaards filmprofil.

”Med kostumesamlingen er vi blevet en endnu stærkere spiller på markedet, fordi vi kan facilitere filmbranchen på flere parametre. Drømmen er, at vi her på Boltinggaard kan facilitere filmbranchen hele vejen – fra præproduktion over selve produktionen og til postproduktionen,” pointerer Nicoline Rosenstand.

At Boltinggaard Gods overhovedet har kastet sig ud i at servicere filmbranchen, tilskriver hun FilmFyn.

”Vores samarbejde med FilmFyn fungerer rigtig godt, og uden dem havde vi ikke haft kostumesamlingen. I det hele taget må vi sige, at hele vores satsning på film kommer ud af FilmFyn. For havde der ikke været et FilmFyn, havde vi aldrig kastet os over film, og i dag kommer mere end en tredjedel af vores forretning fra filmproduktioner,” slutter Nicoline Rosenstand.

FAKTA

BOLTINGGAARD FILMBY
Siden september 2016 har Boltinggaard Gods tilbudt overnatning og faciliteter til filmproduktion. Den første film på Boltinggaard var DANDREAM allerede samme år, og siden har der været 3-4 årlige filmproduktioner, der har gjort brug af Boltinggaards forskellige filmfaciliteter.

Ud over overnatningsmuligheder tilbyder Boltinggaard et 365 kvadratmeter stort filmstudie, sminkerum, lager/regi-faciliteter og den store kostumesamling.

I januar 2021 åbner Filmhuset Boltinggaard, hvor der er foleystudie og en række kontorer. De lukkede kontorer er allerede udlejet, men der er fortsat plads på de åbne kontorpladser.

OM BOLTINGGAARD
Boltinggaard Gods er oprindeligt fra 1589, men efter en brand blev godset bygget op igen i 1852.

I 1972 køber familien Rosenstand godset. I 1996 overtager Peter-Vilhelm Rosenstand driften af godset fra sin far.

I 2005 flytter Peter-Vilhelm og Nicoline Rosenstand ind på Boltinggaard.

I dag er al jord forpagtet ud til godsets tidligere forvalter, og Boltinggaard fokuserer i stedet på større bryllupper, events, konferencer, jagtudlejning og filmophold.

Med blandt andet 10 millioner kroner i støtte fra Realdania er godsets funktionstømte bygninger renoveret og omdannet til 27 gæsteværelser, to udlejningshuse med værelser og diverse faciliteter til filmcrew og skuespillere.

Ud over ægteparret Rosenstand har Boltinggaard 11 fastansatte plus en stab af tilkaldehjælpere.