• Print
  • + Del Side

I POSTPRODUKTION: Ingen – Er En Ø (arb. titel)

Titel INGEN – ER EN Ø (arb. titel)
Produktion Vibeke Vogel
Længde 58 minutter
Instruktion Helle Toft Jensen
Produktionsselskab Spor Media
Distributionsselskab DR
Medvirkende Ali, Hadji, Hamed, Ezatullah, Aref m.fl.
Stills 
Premieredato Medio 2021 på DR
Diverse FilmFyn støtter lokal instrueret dokumentarfilm fra Ærø

Instruktør Helle Toft Jensen fik idéen til filmen tilbage i vinteren mellem 2014 og 2015, da kommunalbestyrelsen på Ærø sagde ja til at åbne to børnecentre for uledsagede asylsøgende unge drenge fra Syrien, Afghanistan, Eritrea og Kuwait. Efter at have fulgt processen og drengene med sit kamera i seks år, har filmen nu fundet sin form via det spørgsmål, der hele tiden har drevet Helle Toft Jensens arbejde frem: Når de fremmede kommer til byen, hvordan agerer vi så, og hvad betyder vores forestillinger om dem?

Resultatet bliver en filmisk relationshistorie fra det Sydfynske Øhav, der tager udgangspunkt i instruktørens eget lokalområde og egen personlige fortælling, hvor Helle Toft Jensens tidligere film især har beskæftiget sig med globale emner i udviklingslande.

Da instruktør Helle Toft Jensen startede med at filme, vidste ingen hvor længe de uledsagede asylansøgende drenge skulle være på Ærø. I INGEN – ER EN Ø møder man blandt andre Hadji, Jacob, Ali og Ezatollah, og bliver vidner til deres liv i de år, hvor drengene forsøger at skabe sig en tilværelse samtidig med at de får svar på deres asylsag, bliver spredt rundt omkring i Danmark eller må flygte videre.

En del af den tilværelse er dokumenteret med Helle Toft Jensens tidligere DR3-serie RODLØS fra 2017, som følger fem af drengene den første tid efter de forlod Ærø. I dokumentarfilmenINGEN – ER EN Ø vender Helle Toft Jensen kameraet indad, og peger det på ærøboere, hvis liv, følelser og tanker bliver sat i bevægelse af mødet med drengene.

Blandt de lokale medvirkende er blandt andre tidligere fabriksarbejder Rie, der ender med at blive drengenes ”Mama Rie” og hvis livsperspektiv forandres da hun ansættes på børnecenteret. Vi møder ægteparret Rita og Per som bliver besøgsfamilie for Hamed, og tager ham under deres vinger. Også den unge pige Emma, som bliver frivillig, Hans fra Ærø-færgen, politibetjenten Lennart samt flere andre lokale medvirker i den snoede fortælling som INGEN – ER EN Ø skildrer.

Instruktør Helle Toft Jensen fortæller:

”Det er fremmede drenge der kommer til os, for at søge asyl, men når færgen tager dem med væk igen, er det vores drenge, vi siger farvel til. Det bliver tydeligt hvordan vores relationer gør os til dem vi er, og hvordan vi som mennesker er dybt forbundne, på trods af vores forskellige sprog, kultur, klasse og tro.”