• Print
  • + Del Side

FilmFyn annoncerer årets første støtteaftaler til dokumentarfilm

Nu begynder vi på FilmFyn at se en lind strøm af henvendelser og ansøgninger om støtte til dokumentarfilm.

Historisk fylder dokumetarfilm ikke meget i FilmFyns katalog over støttede film. Men med Filmaftalen 2019-2023 mellem regeringen og alle Folketingets partier så har FilmFyn fået en filmpolitisk forpligtelse også overfor dokumentarfilmen. 20%, eller 4,1 mio kr. af de statslige støttemidler som FilmFyn har fået fra og med 2019, er derfor afsat til dokumentarfilm.

Læs mere om FilmFyns støttepolitik, sigtelinjer mv. på:
filmfyn.dk/funding/dokumentarfilm/

Dansk dokumentarfilm har stor succes både i Danmark og i udlandet. Mange dokumentarproducenter kender spørgsmålet fra en chef for en stor international festival: “Hvad er det I putter i vandet i Danmark, siden I laver så gode dokumentarfilm”? FilmFyn er glade for, at det fynske vand nu er med til at understøtte dansk dokumentarfilms succes, og at vi nu kan offentliggøre årets første støtter til udvikling og produktion af en række spændende projekter.

 

CHOKOLADEKRIGEN

Foto: made in copenhagen.

CHOKOLADEKRIGEN er den tredje internationale dokumentarfilm om misbrug af børn i chokoladeindustrien produceret af made in copenhagen. Med støtte fra FilmFyn skal filmens efterarbejde laves i det nyopstartede fynske postproduktionshus Fionia Film i Odense.

Den kendte amerikanske arbejdsretsadvokat Terry Collingsworth har i mange år kæmpet for at føre sager mod fødevareindustrien om børneslaveri og trafficking i Elfenbenskystens kakaoplantager. Han har indsamlet beviser i mere end et årti og rejser sammen med filmens produktionshold til Mali og Elfenbenskysten for at møde de seks nu voksne ”drenge”, der er centrale vidner i hans sag mod fødevaregiganterne Nestlé og Cargill. På kakaoplantagerne finder han flere børn, der er blevet lokket væk fra deres hjem i nabolandene. De bliver ikke betalt for deres arbejde og de går ikke i skole.

Endelig skal sagen nu for USA’s Højesteret. Collingsworth er oppe mod Nestlé og Cargill, og deres hær af advokater, som ihærdigt forsøger at overbevise dommeren om at der ikke findes noget problem.

CHOKOLADEKRIGEN instrueres af Miki Mistrati og produceres af Helle Faber fra made in copenhagen. De har begge fulgt sagen i mere end 10 år. Helle udtaler:

”De to første film havde en kolossal gennemslagskraft hos forbrugerne, og chokoladeindustrien lovede at ændre deres praksis i plantagerne og blandt andet sørge for at børnene her kom i skole. Men da vi vendte tilbage et par år senere for at foretage et reality check, så viste det sig, at stort set de eneste skoler vi fandt, var dem, de pralede med på deres hjemmesider. Industrien er altså blevet ved med at lyve for forbrugerne”.

”For tre år siden stødte vi så på Terrence Collingsworth, som det var lykkedes at slæbe blandt andet Nestlé for Højesteret i USA under anklage for børneslaveri – og vi besluttede at lave en film om denne proces. Det ser nu endelig ud til, at industrien bliver nødt til at stoppe deres udnyttelse af de allersvageste, for desværre er det eneste sprog, de forstår, at det ikke kan betale sig økonomisk, da erstatningerne bliver for mange og for store. Det er en kæmpe tilfredsstillelse for Miki og jeg, at kunne følge emnet frem til en – forhåbentlig -“happy end.”

Filmen er en co-produktion med UpNorth Film i Norge og er udover FilmFyn finansieret af DR, NRK, SVT, Det Danske Filminstitut, Det Norske Filminstitut, Fritt Ord og Creative Europe.

Filmen forventes at få premiere medio 2020.

Yderligere information:
Producer v/ made in copenhagen Helle Faber, faber@madeincopenhagen.dk

 

JACOB A. RIIS – FOTOGRAF OG REFORMIST

Tomas Villum Jensen i rollen som Jacob A. Riis. Foto: Klaus Birch og Teddy Bruslund, Saxofilm.

I 2018 gik Tom Buk-Swienty og producent Klaus Birch fra Svendborg sammen om at etablere det fynske produktionsselskab Saxofilm. Nu er makkerparret klar til at gå i produktion med den første store dokumentarfilm om den danske fotograf Jacob. A. Riis. 

Om filmen 
I USA er Jacob A. Riis en vigtig del af den amerikanske kulturarv. Han begyndte sit liv i USA i 1870 som forhutlet vagabond og endte som stjernejournalist, fotopionér, social reformator og bedste ven med præsidenten. I Danmark er han mere eller mindre ukendt.

Forfatteren Tom Buk-Swienty tager i filmen seeren ud på en eventyrlig rejse gennem Riis’ liv. En rejse, der begynder med ulykkelig kærlighed i 1860’ernes Ribe. Her har en ung tømrerlærling – Jacob A. Riis – forelsket sig inderligt i rigmandsdatteren Elisabeth Giørtz. Men det er en udsigtsløs affære, for Riis har slet ikke den status, der skal til for at gøre indtryk på en fornem kvinde på den tid – så i frustration og afmagt udvandrer han som 20-årig til Amerika. Med det ene formål at blive rig og berømt, så han en dag kan vende hjem og fri til sin store kærlighed.

Men let går det ikke – straks Riis går i land i New York frarøves han sine få midler, han synker til bunds i byens slum og lever i flere år som desperat udsultet vagabond og daglejer i usle lejekaserner.

Men den brændende og reelt udsigtsløse længsel efter Elisabeth holder ham oppe, han hutler sig igennem med tilfældige jobs til sulteløn – indtil han pludselig en dag får en stor chance: Et beskedent lønnet job som reporter ved en avis slås op og Riis får det. Det viser sig, at han har både talent og evner som journalist – og nu har han fundet sit sande kald. Som reporter vil han kæmpe mod korruption og slum.

For Tom Buk-Swienty, der har skrevet en meget rost biografi om Jacob A. Riis, er det vigtigt at kunne brede historien om Riis ud til et stort publikum:

“På så mange måder taler Riis stadig til os i dag. Han levede i en brydningstid, hvor tidens store spørgsmål var indvandring, medmenneskelighed og fremvæksten af en ny form for presse – avisen. Han greb øjeblikket om teknologien og brugte den til at reformere samfundet. Det optager mig, hvad der ligger bag trangen til at sætte alt på spil i jagten på den medrivende og vigtige historie, både før og nu. Hvad kan vi lære af hans liv og livskampe?”

JACOB A. RIIS – FOTOGRAF OG REFORMIST instrueres af Teddy Bruslund og optages i de kommende måneder på Fyn, i Ribe og i New York.

Filmen anvender bl.a. rekonstruktioner og en særlig innovativ green screen-teknik, hvor skuespillere går ind og ud af de Jacob A. Riis originale fotos.

Riis spilles af den kendte skuespiller Tomas Villum Jensen og Elisabeth spilles af det unge talent Emma Silja Sångren.

JACOB A. RIIS – FOTOGRAF OG REFORMIST er udover FilmFyn støttet af bl.a. DR, A.P. Møller Fonden og Augustinusfonden. Filmen forventes at få biograf- og TV-premiere i 2021.

Yderligere information:
Producer v/ Saxofilm Klaus Birch, 27121748

 

Udviklingsstøtte til dokumentarprojekter

FilmFyn har desuden til dags dato ydet udviklingsstøtte til tre dokumentarproduktioner.

OS & DEM
Ærø-baseret historie om mødet med uledsagede asylsøgende flygtningedrenge, og om hvad det betyder i menneskers liv at engagere sig og se en fremmed i øjnene. Filmens hovedtemaer er centreret omkring fordomme, facts og værdiskred i Danmark.
Instruktør: Helle Toft Jensen
Producer: Vibeke Vogel
Produktion: Spor Media

DEFENDING ONGWEN
Historien om den tidligere børnesoldat Dominic Ongwen fra Uganda, der som 9-årig blev kidnappet af en hær og derefter blev hjernevasket og tvunget til at dræbe. Efter 30 år melder han sig selv til myndighederne, og filmen følger herefter hans retssag og forsvarsteam.
Instruktør: Emil Langballe og medinstruktør Lukaz Konopa
Producer: Helle Faber
Produktion: made in copenhagen

BOKSEDRENG
Dokumentarserie til DR Ultra om unge boksetalenter fra Vollsmose Boxing klub i Odense.
Instruktør: Andrea Storm Henriksen og Emil Langballe
Producer: Heidi Kim Andersen
Produktion: made in copenhagen

Læs mere om alle FilmFyns støttetildelinger på:
filmfyn.dk/funding/stoettetildelinger/