• Print
  • + Del Side

FilmFyn fejrer fødselsdag med fuld damp på kedlerne

I dag har FilmFyn 16 års fødselsdag. Fødselsdagen bliver fejret i flyvende fart, for med de ekstra statslige midler til støtte af spillefilm og dokumentarfilm, som FilmFyn er blevet tilført fra 1. januar, så er FilmFyn for alvor trådt ind på det filmproduktionelle landkort.

Kort beskrevet var FilmFyn indtil 1. januar det sted, filmproducenterne søgte de sidste penge for at få budget og kvalitet på produktionerne til at hænge sammen. Nu er FilmFyn også der, hvor filmproducenterne søger de første igangsættende penge til filmprojekterne. I branchesprog, så er FilmFyn ikke længere ”bare” topfinansiering, men også bundfinansiering.

Med de statslige midler, har FilmFyn som noget nyt også fået en forpligtelse til at støtte dokumentarfilm – det kan være nationalt eller internationalt dagsordenssættende film, det kan være dokumentar til børn og unge.

Her to måneder efter at FilmFyn åbnede op for ansøgninger med en helt ny støttepolitik, så er der kun en ting at sige: Så mange gode filmprojekter – og så få penge at støtte med. Og det er IKKE en klagesang! Men en konstatering af, at den danske filmbranche bugner af talent og gode historier, der alle gerne vil udvikles og fortælles på det store lærred.

Og lad mig benytte lejligheden til en kort besked til branchen: Tak for alt hvad I sender. Man skulle tro, at FilmFyn skal støtte 20 film om året; husk det er kun 4-6. Så konkurrencen er hård!

Kulturpolitisk er det fantastisk, at vi i Danmark har så meget godt indhold og en stærk position i udbuddet af film og tv-serier, der ellers domineres af det amerikanske.

Fra det fynske perspektiv giver den store søgning til FilmFyn et fantastisk grundlag for at få sat Fyn på landkortet som center for filmproduktion.

For det er det, det drejer sig om nu for FilmFyn – at kunne facilitere udviklingen af en fynsk filmbranche, ved at styrke den eksisterende fynske branches kompetencer og at få nye til at søge ind i branchen samtidig med, at vi sætter det lange lys på og får udviklet filmarbejderuddannelser.

Jeg sidder altid med lidt åben mund, når Erhvervshus Fyn beskriver de eksisterende erhvervsmæssige klynger inden for robot, maritim mv. – og tænker hver gang: vi kan på Fyn bruge den statslige, kulturpolitisk funderede filmstøtte som investering til at udvikle det spirende fynske filmmiljø til en egentlig fynsk filmklynge til gavn både for vores ejerkommuner og hele den danske filmbranche.

Når FilmFyn fylder 20 i juni 2023 vil Fyn være et kulturelt og produktionelt center for dansk filmproduktion!

Tillykke!

Klaus Hansen
CEO, FilmFyn