• Print
  • + Del Side

FilmFyn støtter Bille Augusts næste film ”Pagten”

Instruktør Bille August starter til foråret optagelser på sin næste store spillefilm ”Pagten” – et psykologisk drama om det intense venskab mellem den verdensberømte forfatter Karen Blixen og den unge lovende digter Thorkild Bjørnvig.

”Pagten” er produceret af SF Studios Production og MOTOR ved producer Jesper Morthorst, mens Christian Torpe med fynske rødder står bag manuskriptet. Store dele af filmens optagelser vil foregå på Fyn, og det er der en særlig grund til ifølge filmens producer:

I 2013 optog vi filmen “Stille hjerte” ved Kerteminde, og det var så stor en fornøjelse, at vi ikke var i tvivl om, hvor vi allerhelst ville placere optagelserne til vores nye fælles filmprojekt “Pagten”. Billes sidste mange danske film er blevet til i samarbejde med FilmFyn og manuskriptforfatter Christian Torpe og jeg selv har netop gennemført 1/2 års optagelser til DR-serien “Fred til lands” i Assens kommune. Vi ved altså om nogen, hvad vi får, når vi filmer på Fyn – stor fleksibilitet, stor velvilje, de smukkeste locations og en skøn lokalbefolkning, som altid står klar med en hjælpende hånd, hvis nødvendigt, fortæller Jesper Morthorst og fortsætter: Christian Torpe er i øvrigt selv fra Fyn – han er født og opvokset i Ullerslev. Vi glæder os alle voldsomt til at vende tilbage og “hjem” til Fyn!

Bjørnvigs berømte erindringsbog danner baggrund for filmen
Thorkild Bjørnvig mødte Karen Blixen første gang i 1948 – han var 30, hun var 63 – og de knyttede et ganske særligt bånd. Et bånd der gik hen og blev til en hemmelig pagt. Bjørnvig var en ung, let påvirkelig og følsom digter med kone og barn. Blixen en kvinde forud for sin tid – stærk, sammensat og dybt fascinerende.

Blixen og Bjørnvig havde lovet hinanden først at fortælle verden om pagten, når en af dem var døde. Først 12 år efter Blixens død udgav Bjørnvig bogen ”Pagten” om hans og Blixens særlige og turbulente forhold. Det blev Bjørnvigs mest berømte udgivelse, og det er denne erindringsbog, som danner grundlag for Bille Augusts ”Pagten”.

Om filmen
Synopsis:
Den unge digter Thorkild Bjørnvig mødes med den aldrende litterære verdensstjerne Karen Blixen. Det bliver et fatalt møde mellem to mennesker, som er i hver deres ende af både livet og karrieren. Mødet resulterer i en pagt, som kræver ufravigelig troskab fra Bjørnvigs side for så til gengæld at komme under vingerne hos geniet Blixen. En pagt, som bringer begge ud, hvor de ikke kan bunde og vender op og ned på deres liv.

”Pagten” er et relationsdrama, den eviggyldige historie om at forføre og ville blive forført, om dristig manipulationskunst, om skyld og uskyld, om et højst usædvanligt venskab mellem to dybt begavede mennesker og et forhold, som udvikler sig til en skæbnesvanger binding. En dramatisk fortælling om en farlig pagt og om de uoverskuelige følger et uundgåeligt afhængighedsforhold får. En spændingsfyldt forbindelse mellem to af Danmarks største personligheder, fortæller Bille August.

Producer Jesper Morthorst siger: Med ”Pagten” fortæller vi om en tid i Blixens liv, som aldrig tidligere har været vist på film. Det er Blixen efter Afrika, da hun vendte hjem til Danmark og Rungstedlund. Publikum vil få indblik i sider af Karen Blixen, som kun få kendte, og som sjældent er belyst. Vi vil i ”Pagten” møde en verdensstjerne, en stor forfatter og en magtfuld dame, som kaster sin kærlighed og opmærksomhed på en ung talentfuld forfatter. En Blixen som udviste stor generøsitet, engagement og indlevelse i dette unge kunstner-talent, men som også var magtsyg, besidderisk, intrigant og jaloux.

Holdet bag filmen
Bille August havde sidste år premiere på sin anmelderroste filmatisering af Henrik Pontoppidans ”Lykke-Per”, der var hans første danske spillefilm efter det prisbelønnede og anmelderroste drama ”Stille Hjerte” fra 2014. Begge produktioner, som i øvrigt er blevet til med støtte fra FilmFyn. Bille August har desuden en særlig plads i fynboernes hjerter, der bl.a. har udmøntet sig i, at han blev hyldet som ”Årets Hædergæst” under SVEND19.

”Pagten” er produceret af SF Studios Production, der bl.a. står bag tv-serierne ”Sygeplejeskolen” og ”Badehotellet” samt de anmelderroste spillefilm ”De frivillige” og ”Gooseboy”, og det nye selskab MOTOR, som er stiftet af producer Jesper Morthorst og forfatter Christian Torpe. De to har tidligere stået bag de populære tv-serier ”Rita” og ”Hjørdis” samt Bille Augusts prisvindende og anerkendte ”Stille hjerte”. MOTOR har netop haft premiere på den anmelderroste DR thrillerserie ”Fred til lands”.

”Pagten” produceres med støtte fra Det Danske Filminstitut i samarbejde med FilmFyn og TV2 Danmark. ”Pagten” distribueres af SF Studios og forventes at få premiere i starten af 2021.