• Print
  • + Del Side

FilmFyn støtter dokumentarfilm om pårørende til psykisk syge børn

Med støtte fra FilmFyn skal dokumentarfilmen RAMT postproduceres i et samarbejde mellem Fionia Film og Eidnes Studios Fyn. Dokumentarfilmen produceres af Bullitt Film og er instrueret af Vibe Mogensen.

RAMT handler først og fremmest om kærlighed og familiebånd – men også om psykisk sygdom, som er den største folkesygdom i Danmark.

At leve som pårørende til et barn, som er psykisk syg, er en uforudsigelig og ekstremt belastende tilværelse for mange mennesker. Mange isolerer sig og mister både job og venner, mens de kæmper for at prøve at løse eller i det mindste afhjælpe barnets lidelser.

Dokumentarfilmen RAMT følger bl.a. forældrene til den unge kvinde Sofie, der blev ramt af psykisk sygdom som 20-årig. Sofies tætteste kontakt i et turbulent sygdomsforløb er hendes forældre, og for dem har tilværelsen og livet som pårørende ændret sig fundamentalt. Sofies forældre er en del af en gruppe pårørende, som RAMT følger i et tæt terapiforløb, der skal hjælpe forældrene med at leve med deres vanskelige vilkår.

Dokumentarfilmen handler altså om, hvordan forældre til svært psykisk syge børn kæmper med et stort, skjult og måske endda tabuiseret dilemma med at balancere på kanten mellem at drage omsorg for deres barn og slide sig selv op.

”Når ens barn bliver psykisk syg, bliver man som forældre ramt af sorg og en stærk følelse af handlingslammelse. På FilmFyn er vi meget stolte over at være med til at dokumentarfilmen RAMT kan blive realiseret. Filmen vil være dagsordenssættende på et tabubelagt emne og vil samtidig hjælpe de forældre hvis børn bliver ramt af psykisk sygdom”, siger direktør i FilmFyn Klaus Hansen.

Optagelserne til RAMT har været i gang i hovedstadsområdet siden vinteren 2018 og er netop sluttet i foråret 2020, hvorefter postproduktionen går i gang i efteråret på Fyn. Filmens producent Vibeke Vogel udtaler:

”Vi ser meget frem til samarbejdet omkring hele filmens post produktion med Fionia Film og Eidnes Studios Fyn, som støtten fra FilmFyn har åbnet vejen for.”

Dokumentaren er støttet af FilmFyn, Det Danske Filminstitut og TV 2. Den forventes at have premiere på TV 2 ultimo 2020.