• Print
  • + Del Side

FilmFyn støtter lokal instrueret dokumentarfilm fra Ærø

Den Ærø-baserede dokumentarist Helle Toft Jensen har i seks år arbejdet med at dokumentere mødet mellem en lille gruppe uledsagede asylsøgende unge drenge og lokalsamfundet på Ærø. Dokumentarfilmen går nu ind i sin færdiggørelsesfase og skal blive klar til premiere på DR omkring foråret og sommeren 2021.

 De mere end 100 timers optagelser bliver nu til en time lang dokumentarfilm med arbejdstitlen OS & DEM.

Instruktør Helle Toft Jensen fik idéen til filmen tilbage i vinteren mellem 2014 og 2015, da kommunalbestyrelsen på Ærø sagde ja til at åbne to børnecentre for uledsagede asylsøgende unge drenge fra Syrien, Afghanistan, Eritrea og Kuwait. Efter at have fulgt processen og drengene med sit kamera i seks år, har filmen nu fundet sin form via det spørgsmål, der hele tiden har drevet Helle Toft Jensens arbejde frem: Når de fremmede kommer til byen, hvordan agerer vi så, og hvad betyder vores forestillinger om dem?

Resultatet bliver en filmisk relationshistorie fra det Sydfynske Øhav, der tager udgangspunkt i instruktørens eget lokalområde og egen personlige fortælling, hvor Helle Toft Jensens tidligere film især har beskæftiget sig med globale emner i udviklingslande.

”Jeg har lavet film i 40 år, mest om vores fjerne naboer i syd. Nu banker de på min dør, her på Ærø hvor jeg har boet i 10 år. Børnecenteret bliver min nabo, og jeg er vikar i en periode. Jeg får et unikt kendskab til både drengene og personalet, og lærer mit eget lokalsamfund at kende på en ny måde.

OS & DEM er min historie om et bredt udsnit af os danskere, hvis liv og tanker og relationer bliver bevæget i mødet med dem.” fortæller Helle Toft Jensen.

En historie med lokalt perspektiv på et globalt emne
Da instruktøren startede med at filme, vidste ingen hvor længe de uledsagede asylansøgende drenge skulle være på Ærø. I OS & DEM møder man blandt andre Hadji, Jacob, Ali og Ezatollah, og bliver vidner til deres liv i de år, hvor drengene forsøger at skabe sig en tilværelse samtidig med at de får svar på deres asylsag, bliver spredt rundt omkring i Danmark eller må flygte videre.

En del af den tilværelse er dokumenteret med Helle Toft Jensens tidligere DR3-serie RODLØS fra 2017, som følger fem af drengene den første tid efter de forlod Ærø. I dokumentarfilmen OS & DEM vender Helle Toft Jensen kameraet indad, og peger det på ærøboere, hvis liv, følelser og tanker bliver sat i bevægelse af mødet med drengene.

Blandt de lokale medvirkende er blandt andre tidligere fabriksarbejder Rie, der ender med at blive drengenes ”Mama Rie” og hvis livsperspektiv forandres da hun ansættes på børnecenteret. Vi møder ægteparret Rita og Per som bliver besøgsfamilie for Hamed, og tager ham under deres vinger. Også den unge pige Emma, som bliver frivillig, Hans fra Ærø-færgen, politibetjenten Lennart samt flere andre lokale medvirker i den snoede fortælling som OS & DEM skildrer.

Instruktør Helle Toft Jensen fortæller:

”Det er fremmede drenge der kommer til os, for at søge asyl, men når færgen tager dem med væk igen, er det vores drenge, vi siger farvel til. Det bliver tydeligt hvordan vores relationer gør os til dem vi er, og hvordan vi som mennesker er dybt forbundne, på trods af vores forskellige sprog, kultur, klasse og tro.”

Fakta om filmen
OS & DEM er produceret af Spor Media med støtte fra FilmFyn, DR og Det Danske Filminstitut.

Udover de mange optagelser på Ærø bliver filmens efterarbejde lavet i regi af de to Odense-baserede virksomheder Fionia Film og Eidnes Studios Fyn.
Filmen forventes at få premiere på DR til foråret/sommeren 2021. og vil desuden blive distribueret på Filmcentralen og Filmstriben.

Holdet bag filmen:
Instruktør og fotograf: Helle Toft Jensen
Fotograf: Henrik Kloch
Klipper: Oskar Fanta
Klippekonsulent: Morten Giese
Research: Klara Nordahl Kollöffel
Lyddesign og komponist: Eidnes Studios Fyn
On-line & colorgrade: Fionia Film
Executive Producer: Vibeke Vogel
Producent: Spor Media

For mere information kontakt
Klaus Hansen, FilmFyn, klaus@filmfyn.dk, 20810959
Helle Toft Jensen, Spor Media, helle@spormedia.dk, 61320940