• Print
  • + Del Side

FilmFyn støtter ny dansk storfilm ERNA I KRIG

I næste uge går Nimbus Film i produktion med en ny dansk storfilm med Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, Anders W. Bertelsen og Sylvester Byder på rollelisten. En lille del af den store films optagelser vil foregå på Fyn dette efterår. 

Efter Trine Dyrholms store personlige succes i filmen DRONNINGEN er hun nu på vej til sin næste store kvinderolle i Henrik Ruben Genzs nye danske drama ERNA I KRIG. I filmen spiller hun den stærke og handlekraftige sønderjyde, Erna, en kvinde forud for sin tid, som tilsidesætter alt og går igennem ild, vand under 1. Verdenskrig for at beskytte sin søn, som spilles af den unge SKAM-stjerne, Sylvester Byder.

Filmens manuskript af Bo hr. Hansen og Henrik Ruben Genz er baseret på Erling Jepsens populære og underfundige roman med samme titel. ERNA I KRIG vandt i 2017 TV 2s store manuskriptkonkurrence på SVEND17 – et initiativ som både FilmFyn og Den Vestdanske Filmpulje var samarbejdspartnere på, om som havde til formål at udvikle brede spillefilm fra alle egne af Danmark.

FilmFyn har støttet filmen med 1 mio. kr, der har muliggjort fastholdelsen af filmens eneste danske optagelser. Producer Nynne Selin Eidnes udtaler:

“At realisere en historisk storfilm i et nutidigt og moderne landskab kræver noget helt ekstraordinært. Med støtten fra og samarbejdet med FilmFyn er det igen lykkedes os at kunne gennemføre filmoptagelser i Danmark – i dette tilfælde på Langeland – som bliver helt unikke. Og for vores vedkommende betyder det, at vi kan gennemføre filmens start og afslutningsscener i Danmark.”


Henrik Ruben Genz modtager manuskript-pris under SVEND17.
Foto: FilmFyn / Andreas Bastiansen

Filmens handling
Filmen tager sin begyndelse i året 1918 og mens solen bager over de jyske kornmarker, så raser den første verdenskrig ude i Europa.  I Tyskland indkaldes alle mænd og unge drenge til fronten og heller ikke de dansksindede sønderjyder får lov at gå fri. Bekymringen er derfor stor hjemme hos Erna (Trine Dyrholm), der lever sammen med sin enfoldige søn, Kalle (Sylvester Byder). For selvom Kalle har fået lægens ord for at være for dum til at gå i krig, møder den gode landbetjent Meyer (Ulrich Thomsen) en dag op i det store militære udtræk og meddeler, at Kalle skal til fronten med preusserne.

Erna har dog ikke i sinde at give op, så hun følger med Kalle til Flensborg for at overtale kommandanten til at lade Kalle slippe. Men da det ikke lykkes hende, bytter hun identitet med en deserterende soldat og klipper håret. Og som ’Menig Julius Rasmussen’ lader hun sig indrullere i regiment 86, for hvis den tyske kejser kan bruge Kalle, så kan han også bruge Erna.

Snart befinder Erna sig i en ultramaskulin verden ombord i en troppetransport med kurs mod fronten. Her skal hun ikke bare stå ansigt til ansigt med fjenden, men også med sit livs første stormende, men alt andet end ukomplicerede forelskelse, da hun møder Anton, smeden fra Jels (Anders W. Berthelsen).

Filmen produceres af Birgitte Hald og Nynne Selin Eidnes, Nimbus Film med støtte fra Det Danske Filminstitut, TV2 Danmark, FilmFyn, TV4, Estonian Film Institute, Tartu Film Fund, Belgian Film Institute, Wallimage og distribueres af Scanbox Entertainment med forventet premiere i september 2020.

For yderligere information, kontakt:
Klaus Hansen, direktør FilmFyn, 2081 0959, klaus@filmfyn.dk

Freddy Neumann, filmens presseansvarlige, 2046 7846, neumann@mail.dk

Download pressefoto til fri afbenyttelse med fotocredit: Chr. Geisnæs.