• Print
  • + Del Side

International stuntmand i Kværndrup

Den islandske stuntman/stuntkoordinator Valdimar Jóhannsson har arbejdet med stunts i 24 år på Island, i USA, Europa og Danmark – blandt andet på Netflix-serien THE RAIN, GANGS OF NEW YORK og DIE ANOTHER DAY. Han bor i Kværndrup og har med sin virksomhed Stunts.is arbejdet på flere FilmFyn-projekter som RETFÆRDIGHEDENS RYTTERE, LYKKE-PER og senest HVIDSTENSGRUPPEN 2 – DE EFTERLADTE.

Når man i mange år har været den eneste stuntman på Island, skal man kunne tilbyde hele paletten inden for stunts. Derfor er stuntman/stuntkoordinator Valdimar Jóhannsson én, man kan ringe efter – uanset om man skal have lavet vanvittige biljagter, vilde fald, slagsmål eller mennesker i brand.
Netop ilden er en særlig specialitet for Valdimar Jóhannsson, fordi han igennem en længere periode på Island trænede og eksperimenterede med ild.

”Jeg kan rigtig godt lide at arbejde med ild i mine stunts, fordi ild-stunts er noget af det, jeg har trænet allermest. Jeg ved, hvad ilden gør, hvor længe, den gør det. Hvad vinden gør ved ilden, hvor lidt sikkerhedstøj skal man have på og alt muligt andet,” forklarer Valdimar Jóhannsson.

Han har lavet ild-stunts i et væld af film – senest til HVIDSTENSGRUPPEN 2 – DE EFTERLADTE.

Rocker i RETFÆRDIGHEDENS RYTTERE, brændende karakterer i HEARTLESS, ork i VALHALLA og stunt double for blandt andet Mikkel Boe Følsgaard i THE RAIN. Hvor mange stuntmen er specialister i enkelte ting, dækker Valdimar Jóhannsson hele paletten.

 

Tre år på stuntskole i USA

Men hvorfor vælger man overhovedet at udsætte sig selv for fare – og blive stuntman? For Valdimar Jóhannsson var det lidt et tilfælde, at han i dag kan kalde sig stuntman/stuntkoordinator med omkring 90 spillefilm, tv-serier og kortfilm på cv’et. Fra store internationale produktioner som GANGS OF NEW YORK, DIE ANOTHER DAY og REJSEN TIL JORDENS INDRE til et væld af danske produktioner som RETFÆRDIGHEDENS RYTTERE, LILLE SOMMERFUGL og DEN SOM DRÆBER.

”Som barn på Island kørte jeg rigtig meget motocross, gokart, bil og deltog i forskellige løb og kunne bare godt lide, når det gik stærkt. På et tidspunkt fik jeg lyst til at få noget mere fysisk træning og noget disciplin ind under huden, og faktisk var planen at søge ind til US Marines,” fortæller Valdimar Jóhannsson.

”Da jeg var i gang med at ansøge, fandt jeg Kahana’s Stunt & Film School, og jeg kunne se, at de i høj grad også havde fokus på hård fysisk træning og disciplin. Så jeg blev enig med mig selv om, at det var bedre at tage på stuntskole, hvor jeg ikke bandt mig for tre år som soldat i marinen.”

Sådan blev det. I 1997 startede Valdimar Jóhannsson på stuntskolen i Florida, og hvad der skulle have været nogle enkelte kurser, blev til tre år på skolen – som både elev og instruktør.

”På stuntskolen kom jeg i topform og lærte en masse om disciplin og udsættelse af behov, og hvor jeg troede, at man skulle være tosset for at være stuntman, fandt jeg ud af, at det er et håndværk – som passede perfekt til mig.”

Det kræver en helt særlig mentalitet

Efter nogle år i USA flyttede Valdimar Jóhannsson retur til Island, og i 2008 rykkede han med familien til Danmark, da hustruen skulle studere nanobioscience i Odense. I alle 24 år har han levet af at være stuntman og stuntkoordinator.

Som stuntman er du den udførende, den der laver de vilde bilkørsler i THE RAIN, falder ned i slugter i AMUNDSEN, får tæsk af Mads Mikkelsen i RETFÆRDIGHEDENS RYTTERE og bliver brændt i HEARTLESS. Som stuntkoordinator er du til gengæld den, der planlægger stunts med produktion og instruktør, sørger for sikkerhed til skuespillere mv.

”I udlandet er man tit både stuntman og stuntkoordinator, fordi det kan være svært at finde folk, du har fuld tillid til – ikke som i Danmark, hvor du har et netværk af folk, du kan stole på. Så i Danmark er man oftest en af delene. Jeg kan godt lide begge dele, men min yndlingsbeskæftigelse er helt sikkert at lave de vilde stunts,” siger Valdimar Jóhannsson.

Som stuntman skal man hele tiden være i god fysisk form, og så skal man træne sine stuntfærdigheder – om det så er inde for kørsler, fald, ild eller slag.

”Samtidig skal du have en særlig mentalitet. Du skal vide, hvad du laver, være meget opmærksom på dine egne grænser, have respekt for jobbet og den fare, du udsætter dig for og arbejde professionelt med sikkerhed. Du skal ikke være en dumdristig vovehals, for så dør du.”

Det handler om hele tiden at udfordre sig selv

Hvor mange måske vil tro, at adrenalinkicket er drivkraften i jobbet som stuntman, er det selve udfordringen i at skubbe sig selv lidt mere, lave stuntsene lidt mere realistiske og lidt mere farlige, der driver Valdimar Jóhannsson.

”For mig handler det ikke om adrenalin. Jeg er et meget stille og roligt menneske, og jeg er endnu mere stille og rolig, når jeg skal lave stunts. Adrenalinen kommer lidt, hvis et stunt er ved at gå galt, eller man kan se, det her kommer ikke til at fungere, men det er på ingen måde mit brændstof til at blive ved.”

”Jeg kan godt lide at udfordre mig selv, lave tingene på en ny og anderledes måde, med en ny teknik, et nyt system eller en ny stemning, men også udforske, hvor lidt beskyttelse, man egentlig kan lave stuntsene med.”

Her mener Valdimar Jóhannsson, at han skiller sig ud i forhold til mange andre. For da han var yngre, gik han rigtig meget op i beskyttelse og havde en masse sikkerhedstøj på. I takt med alderen har det fokus ændret sig.

”Normalt har man stigende fokus på sin egen sikkerhed under stunts, jo ældre, man bliver. For mig er det omvendt, men det handler nok også om, at jeg er blevet mere sikker med årene,” siger han.

Nogle gange slår man sig og kommer til skade

Selvom han er både sikker og erfaren som stuntman, går det indimellem galt. Som da han i THE RAIN var stunt double for blandt andet Mikkel Boe Følsgaard i en hæsblæsende bilscene, hvor han skulle lade sig falde ud af bilen med 50 km i timen.

”Nogle gange slår man sig og kommer til skade, og den bilscene var bestemt ikke god for min skulder. Da vi optog VALHALLA, fik jeg en anden stuntman oven på mit hoved, og det var skidt for min hals. Så ja, nogle gange går det hårdt for sig, men jeg har aldrig decideret brækket noget.”

Da Valdimar Jóhannsson var stuntman på den islandske ENGLAR – UNIVERSETS ENGLE på dansk – var han tæt på at blive mast ud over nogle kæmpe sten.

”Jeg skulle være en engel og skulle lave et 70 meter fald. Sikkerheden var i top med stuntvest og line, og jeg blev skudt ud fra et bjerg på Island med en kæmpe kran, og linen skulle så stoppe i 15 meters højde ned over en strand med kæmpe sten.”

”Noget gik bare helt galt, så linen først stoppede omkring 4-5 meter over stranden. Var det ikke lykkedes at få linen til at fungere, havde jeg ikke været her i dag,” konstaterer Valdimar Jóhannsson.

Primært danske og islandske projekter

Med en potentiel risiko for fare er aftalen da også, at hustruen Dagny aldrig præcis får at vide, hvilke stunts han skal lave, før han er hjemme i privaten i Kværndrup igen, og det dermed ikke er farligt længere.

Hvor Valdimar Jóhannsson tidligere var med på mange internationale film, arbejder han i dag primært på danske og islandske projekter.

”Her har FilmFyn haft en kæmpe betydning, fordi jeg er med på mange af de produktioner, som FilmFyn støtter, så jeg får en masse arbejde derigennem,” fortæller han.
Han har lige afsluttet arbejdet som stuntman på HVIDSTENSGRUPPEN 2 – DE EFTERLADTE, OPGØRET – DE FORBANDEDE ÅR 2 og Viaplay-serien TROM. Næste job er som stuntman på en udenlandsk spillefilm, der skal optages på Island.

BLÅ BOG
Valdimar Jóhannsson er 46 år, født i Luxembourg, men flyttede som niårig retur til Island med sine islandske forældre.
I en alder af 22 år flyttede han til USA, hvor han uddannede sig som stuntman på Kahana’s Stunt & Film School i Groveland i Florida. Efterfølgende uddannede han sig til instruktør og underviste på samme skole.

Efter nogle år flyttede han retur til Island, hvor han i mange år var øens eneste stuntman.
Han er fortsat islandsk statsborger, men har siden 2008 boet i Danmark – først i Odense og i dag i Kværndrup.

Han er medlem af den amerikanske fagforening The Screen Actors Guild.

Ud over at være stuntkoordinator og stuntman i spillefilm, kortfilm og tv-serier arbejder Valdimar Jóhannsson meget med reklamer – især bilreklamer, hvor han har kørt biler for blandt andet Porsche, Nissan Skyline, Mercedes, Volkswagen Concept mv. Han har for eksempel været stunt double for Formel 1-køreren Michael Schumacher for Fiat Stilo Michael Schumachers edition.