• Print
  • + Del Side

Niels Arden Oplev optager på Fyn

NIELS ARDEN OPLEV INSTRUERER NY DANSK FILM MED SIDSE BABETT KNUDSEN OG ANDERS W. BERTHELSEN I HOVEDROLLERNE

Efter sit store internationale gennembrud, senest med en amerikanske spillefilm og flere tv-serier i USA, er Niels Arden Oplev nu tilbage i Danmark og på Fyn for at instruere filmatiseringen af Morten Kirkskovs anmelderroste debutroman, Kapgang.

Niels Arden Oplev, der instruerede Drømmen (2006) og To verdener (2008) på Ærø og Fyn, startede sin imponerende filmkarriere med at instruere flere af de bedste afsnit fra danske tv-serier som Taxa, Rejseholdet og Ørnen, og siden fulgte han op med en række anmelder- og publikumssucceser i biograferne, som Portland (1996), Fukssvansen (2001) og – ikke mindst – den gigantiske, globale succes, Mænd der hader kvinder (2009). Senest instruerede Niels Arden Oplev pilotafsnittet af Stephen King tv-serien Under the Dome (2013) (produceret af Steven Spielberg), som netop har haft amerikansk tv-premiere med en hidtil uhørt seerrekord på 13 millioner amerikanske seere

Optagelserne til Kapgang finder sted frem til slutningen af august måned og på FilmFyn er glæden ved samarbejdet stor.

– Kapgang er en stjerneoptagelse for os, siger FilmFyns direktør, Bo Damgaard.

– Sidse Babett som Birgitte Nyborg i  tv-serien ”Borgen” er blevet Europaberømt – og nu er hun her sammen med Anders W. Bertelsen. Filmprojektet giver både penge og ikke mindst prestige tilbage til vores kommuner, siger Bo Damgaard, der fryder sig over at Niels Arden med sine sande historier fra provinsen er med til at tegne et mere fuldendt billede af Danmark – også i 70`erne, hvor Kapgang udspiller sig.

Oplev2 oplev3

NIELS ARDEN ER VILD MED FYN

“Det er tredje gang jeg laver film på Fyn og i Ø-havet.  Drømmen blev optaget på Ærø  i 2004 med premiere i 2006 og To Verdener ved Svendborg og Gudme, optaget i 2007, premiere i 2008. Forløbet med begge film var en særlig og god oplevelse. Fyn har hjulpet os til at lave to kvalitetsfilm med stor succes. Alt tyder på at det også nu for trejde gang bliver en film på højt niveau. Fynboerne får en filmskaber til at føle sig yderst velkommen – og landskabet er en inspirerende scene til følsomme og dramatiske historer. Jeg er meget taknemmelig for den opbakning mit filmhold og jeg får her på Fyn. Det bliver ikke sidste gang jeg vender tilbage til disse egne”, siger Niels Arden Oplev

Om Kapgang

Kapgang foregår over et par uger i året 1976 og handler om den 14-årige Martin fra Søndre Omme, der står over for at blive konfirmeret, men i stedet for kastes ud i en meget turbulent tid, da hans mor – pludselig og uventet – dør af kræft. Nu må Martin, hans far og storebror indstille sig på en ny virkelighed, – en virkelighed som både de og naboerne i den lille jyske provinsby håndterer på hver deres særegne måde.

For samtidig med at Martin er på vej ind i de voksnes rækker, er han blevet forelsket i Kristine og måske også lidt i sin bedste ven, Kim. Men hvordan forholder man sig lige til det, når ens far er ramt af sorg og vistnok opsøger byens lokale damefrisør efter mørkets frembrud, når nabokonen får tærsk af sin mand, københavnersnuden Rolf, og man oveni skal planlægge sin egen sexuelle debut og bordplanen til sin konfirmation? Man keder sig ikke i Sønder Omme!

Kapgang er et stemnings- og følelsesladet tidsbillede, der udspiller sig midt i 70’ernes musikfyldte turbulente brydningstid og tager udgangspunkt i forfatteren Morten Kirkskovs egen ungdom i Sønder Omme.

Det er en humoristisk, farverig og stærkt karakterdrevet historie om at miste og om den sorg som rammer alle i et lokalsamfund, hvor man har så pokkers svært ved at håndtere de store spørgsmål om liv og død. Og det er historien om venskab, den første store forelskelse, hormonerne der skyder i alle retninger og de erotiske forestillinger som gør, at man bare ikke kan blive voksen hurtigt nok.

Kerneplottet er trekantsdramaet mellem Martin, hans bedste ven, Kim og Martins første potentielle kæreste, Kristine. Et drama som udspilles med et persongalleri, hvor alle gemmer på deres egne særheder, sådan som det nu altid gør sig gældende i en lille dansk provinsby.

Skuespillerne

Martin spilles af den unge Villads Bøye, mens Kim spilles af Frederik Winther Rasmussen og Kristine af Kraka Donslund Nielsen. Blandt de øvrige solide skuespillere i persongalleriet omkring de unge, ses bl.a. Anders W. Berthelsen, Sidse Babett Knudsen, Pilou Asbæk, Jens Jørn Spottag, Jacob Lohmann, Christine Gjerulff, Anette Støvelbæk, Kristian Halken, Steen Stig Lommer, Stine Stengade, Anne Louise Hassing og David Dencik.

Holdet bag filmen

Kapgang bliver instrueret af Niels Arden Oplev efter manuskript af Bo hr. Hansen, baseret på roman af Morten Kirkskov. Filmen produceres af Thomas Heinesen med Rasmus Videbæk som cheffotograf, Anne Østerud som klipper, Rie Lykke som scenograf og Jacob Groth komponerer musikken. FilmFyn har investeret i filmen, der produceres med  støtte fra Det Danske Filminstitut v/ konsulent Steen Bille, TV2 og Nordisk Film og TV Fond. Filmen optages på Fyn i perioden 8. juli til 28. august 2013. Nordisk  Film og FilmFyn planlægger pressemøde på Fyn den 9. august.

Kapgang har et budget på 22,5 millioner kr., distribueres af Nordisk Film Distribution og forventes at få biografpremiere i foråret 2014

 

For yderligere information, venligst kontakt:

Producer Thomas Heinesen,

mobil: 23330318, mail: thomas.heinesen@nordiskfilm.com

 

PR-ansvarlig:

Freddy Neumann,

mobil: 20467846, mail: neumann@mail.dk

 

Susanne Bille,

mobil: 40834034, mail: susanne.bille@nordiskfilm.com

 

Eller FilmFyns direktør

Bo Damgaard

mobil: 40309978, mail: bo@filmfyn.dk