• Print
  • + Del Side

Oscarvindende instruktør forbereder film om tyske flygtninge på Fyn i besættelsestidens sidste dage

Anders Walter er i gang med forberedelserne til spillefilmen BEFRIELSEN, som skal optages på Ryslinge Højskole på Fyn og fortæller om et af besættelsestidens mørke og glemte kapitler.

I de sidste dage af 2. Verdenskrig lå Nazi-Tyskland i ruiner, og Danmark blev tvunget til at tage imod 250.000 tyske flygtninge, som strømmede til landet i perioden fra februar til maj 1945. Efter fem år med besættelse og krig var der langt fra styr på forholdene, og cirka 13.000 flygtninge døde de første måneder efter ankomsten, blandt andet grundet mangel på lægehjælp fra både dansk og tysk side.

BEFRIELSEN instrueres og skrives af den Oscarvindende instruktør Anders Walter. Nordisk Film Production producerer i samarbejde med Growing Stories og med støtte fra bl.a. FilmFyn.

Filmen foregår på Fyn og er baseret på virkelige hændelser fra Ryslinge Højskole, der var et af de mange steder, hvor de tyske flygtninge blev indkvarteret.

”Vi er meget glade for at kunne støtte udviklingen af BEFRIELSEN, der fortæller en vigtig og dramatisk historie fra vores region. Ryslinge Højskole, som har eksisteret siden 1851, er en af mange kulturelle og historiske seværdigheder på Fyn, der nu kan danne bagtæppe for en ambitiøs historisk spillefilm,” siger FilmFyns direktør, Klaus Hansen.

Optagelserne til filmen vil bl.a. foregå på Ryslinge Højskole og forventes at begynde i 2021.

BEFRIELSEN er Anders Walters første danske spillefilm. I 2014 vandt han verdens fornemmeste filmpris, den amerikanske Oscar, for kortfilmen HELIUM. I 2017 debuterede han med den amerikanske spillefilm I KILL GIANTS.

“Både i den danske modstandsbevægelse og befolkningen generelt var der stor uvilje mod de tyske flygtninge, og de, som ydede hjælp til flygtningene, kunne risikere chikane og beskyldninger om landsforræderi. Det stiller hovedpersonerne i BEFRIELSEN i et voldsomt etisk dilemma, om hvorvidt de skal hjælpe deres fjender,” siger Anders Walter.

Udviklingen af BEFRIELSEN er støttet af markedsordningen på Det Danske Filminstitut og af FilmFyn.

Filmens producer Tomas Radoor udtaler:
”Vores ambition i Nordisk Film er at give de dygtigste filmtalenter muligheden for at lave stærke og vigtige film, der når bredt ud til danskerne. Anders Walter har allerede bevist, at han er blandt sin generations dygtigste, og med BEFRIELSEN har vi at gøre med en fortælling, som sætter fokus på vores fælles fortid og de svære dilemmaer, vi som nation er rundet af, hvilket vi med succes har produceret tidligere med film som UNDER SANDET og 9. APRIL,” siger Tomas Radoor.

For yderligere oplysninger kontakt venligst:
Klaus Hansen, FilmFyn  klaus@filmfyn.dk, mobil: 2081 0959
Tomas Radoor, Nordisk Film, tomas.radoor@nordiskfilm.com, mobil: 2682 1990