• Print
  • + Del Side

Stjernespækket storfilm om 2. Verdenskrig post-produceres på Fyn

Anders Refns nye spillefilm DE FORBANDEDE ÅR skildrer en families splittelse under besættelsen. Blandt den stjernespækkede rolleliste bestående af bl.a. Jesper Christensen og Bodil Jørgensen, ses Lue Dittmann Støvelbæk, der i år er blevet uddannet som skuespiller på Den Danske Scenekunstskole i Odense. Optagelserne til filmen har hovedsageligt fundet sted i og omkring København og med FilmFyns støtte skal dele af post-produktionen nu foregå på Fyn.

DE FORBANDEDE ÅR er filminstruktør Anders Refns største og mest ambitiøse film til dato, da han har arbejdet på en dansk storfilm om 2. Verdenskrig i over 20 år. Nu er den endelig blevet til virkelighed.

DE FORBANDEDE ÅR sætter fokus på samarbejdspolitikken i Danmark i besættelsestiden under 2. Verdenskrig og skildrer krigens nådesløse greb om en dansk familie i årene 1940-43. Karl Skov er en selfmade, succesfuld ejer af en stor elektronikfabrik og har en kone og fem børn. De lever det gode, privilegerede overklasseliv på Strandvejen nord for København, da nazisterne besætter Danmark i april 1940.  Karl kæmper for at videreføre produktionen på fabrikken, men for at beskytte sin familie og ansatte begynder han modstræbende at producere til det tyske marked. Det bringer ham ind i et kontroversielt samarbejde med besættelsesmagten og medfører smertelige brud i familien.

Anders Refn udtaler:
“DE FORBANDEDE ÅR handler om den mest dramatiske og skelsættende periode i forrige århundrede og går tæt på de voldsomme og pinefulde konflikter, som overgangen fra et frit demokrati til en besat nation indebar. Min medforfatter Flemming Quist Møller og jeg har haft et ønske om at belyse samarbejdet mellem danskerne og nazisterne, som i dansk filmhistorie er et af de mest underbelyste kapitler af krigen. Med udgangspunkt i Familien Skov har vi sat os for at skildre konflikten mellem de holdninger og handlinger, som prægede den danske befolkning i årene under besættelsen. Disse holdninger og handlinger ændredes markant under krigens udvikling og afspejlede både generationsmæssige og samfundsmæssige modsætninger. Det er ikke tanken at fortælle en nostalgisk historie om en tid, der ligger bag os. Vi vil benytte os af historien, hvis facit vi nu kender, til at formulere det fundamentale spørgsmål om at turde tage stilling og være indstillet på at betale prisen.”

Post-produktion på Fyn
Holdet bag DE FORBANDEDE ÅR har afsluttet de sidste optagelser og går i efteråret i gang med filmens efterarbejde på Boltinggaard Gods i Faaborg-Midtfyn kommune. Filmen har landsdækkende biografpremiere d. 9. januar 2020, hvor den åbner biografklub Danmark.

En perlerække af landets bedste og mest populære skuespillere
DE FORBANDEDE ÅR byder på et massivt persongalleri med over 60 roller, som består af en perlerække af landets bedste og mest populære skuespillere og nogle af sin generations største unge talenter.

I spidsen for det store ensemble ses Jesper Christensen i rollen som Karl Skov. Overfor ham spiller Bodil Jørgensen hans kone Eva. I rollerne som de fem børn kan publikum glæde sig til at opleve Mads Reuther som Aksel, Gustav Dyekjær Giese som Michael, Sara Viktoria Bjerregaard Christensen som Helene, Lue Dittmann Støvelbæk som Knud og Sylvester Byder som Valdemar.

I andre markante roller ses bl.a. Tommy Kenter, Pernille Højmark, Cyron Melville, Peter Schrøder, Steen Stig Lommer, Birthe Neumann, Paul Hüttel, Julie Agnete Vang, Anne Marie Helger, Mikael Birkkjær, Benjamin Boe Rasmussen, Patricia Schumann og Jesper Lohmann.

Holdet bag
Anders Refn har skrevet DE FORBANDEDE ÅR sammen med sin faste medforfatter Flemming Quist Møller. Filmens fotograf er Morten Søborg, og Production Designer er Sarah Maria Fritsche. DE FORBANDEDE ÅR produceres af Lene Børglum for Space Rocket Nation og distribueres herhjemme af Scanbox Entertainment. Den er blevet til med støtte fra FilmFyn, Det Danske Filminstitut v/ Markedsordningen og TV 2 Danmark.

For yderligere information kontakt: 
Michael Feder, Have Kommunikation
michael@have.dk, +45 22 43 49 42

Klaus Hansen, FilmFyn
klaus@filmfyn.dk, +45 20 81 09 59

_____________________________________

Foto: Christian Geisnæs. Fra venstre ses Sylvester Byder, Lue Dittmann Støvelbæk, Mads Reuther, Jesper Christensen, Bodil Jørgensen, Sara Viktoria Bjerregaard Christensen og Gustav Dyekjær Giese.